El riu Ebre com a pretext cultural i no només com a accident geogràfic. L’Ebre també influeix en la història, l’economia i sobretot en el tarannà de la gent que hi viu a la vora. Per tant, també marca la literatura que s’hi crea.
La Fira del Llibre Ebrenc, impulsada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i les tres llibreries de referència (Bassa, Viladrich i Guaix) ha forjat una DO literària amb olor de llibre i de riu projectant dins i fora de les Terres de l’Ebre autors i obres de qualitat amb segell ebrenc sense complexos.
A la Fira del Llibre Ebrenc hi podreu trobar més de 2.500 títols de temàtica ebrenca des dels clàssics com Bladé, Moncada o Arbó, fins a les noves fornades com Esteve, Rojals o Todó, i les últimes novetats. Presentacions i jornades de debat sobre el llibre i el món editorial. I és que la Fira del Llibre Ebrenc és com un segon Sant Jordi a les Terres de l’Ebre, dedicat exclusivament als autors i les autores de les Terres de l’Ebre i la seua àrea d’influència i també a llibres, que tot i ser escrits per autors de fora de les Terres de l’Ebre, tinguin una temàtica referent a aquest territori que abraça les quatre comarques de l’Ebre i les culturalment vinculades, com són les del Priorat, l’Aragó catalanòfon i el Maestrat. Poques són les poblacions que tenen, dues vegades a l’any, una activitat que impulsa tant el món del llibre des de tots els vessants i l’apropa a la ciutadania a partir de propostes artístiques i activitats lúdiques.
Durant els dies de la Fira del Llibre Ebrenc més trenta autors presentaran i signaran llibres en aquesta als lectors. Aquesta és la singularitat més interessant de la Fira del Llibre Ebrenc: reunir tants autors en molt pocs dies és poc habitual en altres esdeveniments similars que es puguin celebrar a la demarcació de Tarragona o fins i tot a la resta del país amb municipis petits com Móra d’Ebre.
La Fira del Llibre Ebrenc ha adoptat els darrers anys el format d’una llibreria única instal·lada en una gran carpa de 150 metres quadrats que coordinen les tres llibreries de referència de la Fira: Bassa de Móra d’Ebre, el Núvol de Móra la Nova, Viladrich de Tortosa i la Romàntica i l'Espai Cultural Guaix d’Amposta, junt amb l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), aquest darrer hi aporta els llibres i les revistes de tots els centres d’estudis ebrencs i hi fa tasques de coordinació i gestió. També hi ha un apartat especial amb els llibres editats per la Diputació de Tarragona. En aquest gran aparador literari i editorial on s’hi exposen al voltant dels 2.000 títols de temàtica ebrenca.
Una de les accions especials que la Fira del Llibre Ebrenc hi ha el foment dels llibres ebrencs entre les biblioteques escolars a través d’una prova pilot a les escoles de la Ribera d’Ebre. Així, gràcies a la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics de la Ribera d’Ebre, les escoles de la comarca han estat convidades a vindre a la Fira a triar i remenar els llibres exposats. S’ha fet una tasca prèvia de possibles necessitats i des de la Fira es finançarà un lot de sis llibres ebrencs per a cada escola. Els mestres bibliotecaris de totes les escoles de la comarca visitaran la fira junts, participaran de les activitats que s’hi fan de manera conjunta i triaran aquells llibres que més els interessin per a la biblioteca del seu centre escolar. Dels sis llibres del lot, tres seran per a xiquets i xiquetes en edat de primària, i els tres restants de temes de la Ribera d’Ebre perquè els mestres els treballin a l’aula. Aquesta activitat ha estat possible gràcies a la implicació especial del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.
Una de les activitats més destacades de la fira és la Jornada del Llibre Ebrenc, cada any guanya protagonisme perquè són dos jornades adreçades especialment a un públic més professional i a un públic general alhora que analitzen el present i sobretot el futur de la dinamització del món del llibre ebrenc a casa nostra.
La Fira del Llibre Ebrenc celebra la incorporació del terme ebrenc en el Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) de l’Institut d’Estudis Catalans. Una d’aquestes accions ha estat la impressió d’una samarreta verda (el color del riu) amb el mot ebrenc definit i un missatge clar: «Sóc ebrenc –a», acompanyat per l’etiqueta #llibresebrencs, que és marca de la Fira des dels seus inicis. Es venene durant els dies de la Fira per 8 euros i també posteriorment a les tres llibreries de referència, Bassa a Móra d’Ebre, Viladrich a Tortosa i Guaix a Amposta. Amb aquesta acció la Fira del Llibre Ebrenc, que va ser qui va demanar el reconeixement del mot ebrenc l’any 2015, tot treballant conjuntament amb un grup de filòlegs del territori, a l’Institut d’Estudis Catalans, vol socialitzar sense complexos aquest terme entre les persones que tinguin el sentiment de pertànyer al territori central dels Països Catalans, en què el riu Ebre hi és la gran referència geogràfica.
L’Associació Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre, que impulsa tallers ocupacionals per donar feina a persones amb diversos graus de discapacitat, és qui imprimeix les samarretes i a qui van destinats els beneficis de la seua venda.
El premi de relats curts a Internet adreçat a jóvens de les Terres de l’Ebre i àrea d’influència incorpora com a novetat la incorporació a la plataforma Wattpad, una xarxa social en la qual escriptors i lectors comparteixen l’espai. Així, els relats participants es penjaran a aquesta plataforma per tal que siguin els lectors els qui escullin per votació popular un relat guanyador per a cadascuna de les quatre categories (fins a 15 anys, de 16 a 22 anys, de 23 a 30 i més de 30). Així, hi haurà dos premis per categoria: el del jurat (150 euros) i el de votació popular (dos vals per a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya). El premi impulsat per l’Ajuntament de Móra d’Ebre, Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i Institut Ramon Muntaner, Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre està coordinat pel Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, i se’n donaran a conèixer els guanyadors darrer dissabte del mes de maig que es celebra la Fira del Llibre Ebrenc.