La gala es va celebrar al Teatre L’Artesà del Prat de Llobregat i va servir per reivindica la cultura i la literatura com a catalitzador dels brots verds de la Ribera d’Ebre
"Perquè ha construït des de les Terres de l'Ebre un espai on conflueixen literatura i art escènic en totes les seves disciplines; perquè ha aplegat els professionals implicats en la promoció i en el coneixement d'obres lietràries en llengua catalana, perquè ha esdevingut un punt de referència en el camp de la literatura per a infants i joves de tots els països catalans", amb aquestes paraules l'actor i presentador Pep Cruz va introduir el Premi Nacional de Cultura que el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) va atorgar ahir a la Fira Litterarum Móra d'Ebre. La gala es va celebrar al Teatre L'Artesà del Prat de Llobregat i també va servir per reconèixer, entre d'altres, a l'escriptor Jaume Cabré, l'editora i traductora Maria Bohigas, la cuinera Carme Ruscalleda, la compositora i intèrpret Clara Peya, l'artista Josep Ponsatí i la historiadora de l'art originària de Godall, al Montsià, Josefina Matamoros.
La senienca Mercè Gisbert, membre del plenari del CoNCA, va ser l’encarregada d’entregar el guardó a Albert Pujol, director de la Fira Litterarum Móra d’Ebre. Després dels agraïments pertinents, Pujol va recordar que “històricament les grans cultures s’han creat al voltant de grans rius”. “Des de Litterarum, pensem que l’Ebre ha de ser un dels centres per amplificar la nostra, des de la centralitat geogràfica de la cultura en llengua catalana. Gràcies a tots els qui vau creure, i sabem que ho continuareu fent, en potenciar noves formes de fer arribar la literatura catalana a qualsevol persona de qualsevol edat, a través de les múltiples disciplines artístiques. Un camí que, amb innovació i treball, ens portarà moltes més alegries”, va assegurar.
La gala també va tenir el seu moment reivindicatiu. “Fa només una setmana la nostra comarca, la Ribera d’Ebre, va patir l’espoli paisatgístic, social i sobretot cultural a causa d’un gran foc. Tots encara tenim el cor cremat, perquè ens van desaparèixer més de 5.000 hectàrees de cultura que han inspirat literats com Artur Bladé, Andreu Carranza, Pilar Romera, Miquel Esteve o Marta Rojals. Des de Litterarum Móra d’Ebre demanem que la cultura sigui el catalitzador també dels nostres brots verds, escoltant la gent dels 17 pobles d’una comarca que lluita i lluitarà per continuar obrint nous camins innovadors a partir dels seus orígens rurals”, va cloure Pujol.