Litterarum Móra d’Ebre supera la xifra dels 4.500 espectadors

La notorietat del Premi Nacional de Cultura ha propulsat una edició amb més de trenta espectacles i una seixantena de programadors.

Una desena d’estudiants d’universitats internacionals que tenen lectorat de llengua i literatura catalana han participat en el programa “Llibre Ebrenc Internacional”, organitzat per l’Institut Ramon Muntaner i la col·laboració de l’Institut Ramon Llull.


"La millor edició de Litterarum Móra d'Ebre", així de contundent ha estat Albert Pujol, el director del certamen. La setzena edició de la fira d'espectacles literaris ha acabat avui amb xifra rècord: 4.500 espectadors, un 15% més que l'any passat. "El fet que el certamen hagi rebut el Premi Nacional de Cultura ha propulsat una programació equilibrada, amb més disciplines que mai, perquè a més de propostes de música, dansa i teatre vinculades a la literatura, enguany també hem incorporat el circ i la màgia", ha comentat  Pujol. "Algunes de les obres han penjat el cartell d'aforament complet i en una vintena d'espectacles hem tingut una mitjana de més de 100 espectadors", ha afegit.

Però més enllà del públic, la fira d’espectacles literaris ha posat èmfasi en els programadors. "Durant quatre dies hi han passat una vuitantena de responsables de biblioteques, tècnics de cultura i empreses privades vinculades a la promoció cultural d'arreu del país, que ens tenen com a referent per descobrir espectacles que porten la literatura a escena. La nostra voluntat és que els artistes que passen per la fira puguin actuar en certàmens literaris de tots els territoris de parla catalana", ha explicat el director de Litterarum. Aquesta edició també ha consolidat la programació infantil i juvenil per a escoles i famílies i els clubs de lectura, amb més de 100 participants de clubs de biblioteques de la província de Lleida i Tarragona.



Tot el fons de la literatura ebrenca en una fira única

La Fira del Llibre Ebrenc, que s'ha celebrat en paral·lel a Litterarum Móra d’Ebre, ha consolidat les vendes i ha tancat amb un 10% més de facturació. A la carpa instal·lada a la Plaça de Dalt s'hi han venut més de 2.000 volums de novetats, però també de llibres de fons. "Un dels trets característics de la Fira del Llibre Ebrenc és el fons que reuneix. La unió de les quatre llibreries del territori que hi participen (Bassa de Móra d'Ebre, El Núvol de Móra la Nova, Viladrich de Tortosa i Guaix d’Amposta i l’Institut Ramon Muntaner) fa possible reunir un fons amb llibres de temàtiques molt diverses que d'altra manera serien molt difícils de trobar", ha assegurat Albert Pujol. "Entre els llibres més venuts s'hi compten els contes il·lustrats del dibuixant roquetenc Ignasi Blanch, tot i que pel que fa als autors les vendes han estat molt equilibrades i repartides", ha explicat Sergi Bassa, llibreter de Móra d’Ebre. Una altra de les activitats destacades i noves ha estat “Llibre Ebrenc Internacional”, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner i la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, que han portat una desena d’estudiants d’universitats internacionals que tenen lectorat de llengua i literatura catalana.


Els nous valors de les lletres de casa nostra

En el marc de la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d’Ebre s’han entregat els guardons de la quinzena edició del Premi Llibresebrencs.org de relats curts a Internet, destinat a jóvens de la Ribera d’Ebre, Terra Alta, Baix Ebre, Montsià, Priorat, Baix Cinca, Matarranya, Ports i Maestrat. El premi estava dividit en quatre categories, segons l’edat dels participants, i s’han atorgat dos premis per categoria: el premi del jurat, dotat amb 150 euros, i el premi de votació popular a través de l’APP Wattpad, dotat amb dos vals de Xanascat.


Els guanyadors han sigut els següents:


Categoria A (fins a 15 anys, 7 participants):

‘La gelada’, de David Curto (Alcanar), premi del jurat.

‘Estic al tren’, d’Ona Launes (Tortosa), premi de votació popular.


Categoria B (de 16 a 22 anys, 16 participants):

‘Regant memòries’, de Lua Galceran (Móra la Nova), premi del jurat.

‘Paraules emmirallades’, d’Aina Ribes (Ascó), premi de votació popular.


Categoria C (de 23 a 29 anys, 4 participants):

‘Mar endins’, de Waldesca Bladé (Rasquera), premi del jurat i de votació popular.


Categoria D (més de 30 anys, 11 participants):

‘I ja han passat deu anys’, de Raquel Sánchez (Flix), premi del jurat i de votació popular.