Litterarum Móra d'Ebre torna amb 12 espectacles i 32 presentacions de llibres

  • La fira d'espectacles literaris se celebrarà del 28 al 30 de maig, en una edició presencial i telemàtica
  • La presidenta del Parlament, Laura Borràs, inaugurarà aquesta nova edició de Litterarum

La 14a edició de Litterarum Móra d'Ebre se celebrarà els dies 28, 29 i 30 de maig de 2021 a la capital de la Ribera d'Ebre, sota la direcció de la morenca Gemma Sastre, que ha pres el relleu a Albert Pujol. Després d'una edició telemàtica marcada per l'eclosió de la pandèmia, enguany tornen els espectacles presencials amb l'emissió en línia d'una part del programa, que respectarà l’essència de les últimes edicions per les quals Litterarum Móra d'Ebre va rebre el Premi Nacional de Cultura 2019. "L'any passat vam aprendre dels avantatges que ens ofereix la digitalització i, per això, hem volgut integrar les emissions telemàtiques al programa presencial', ha explicat Joan Piñol, alcalde de Móra d'Ebre.

La inauguració del certamen està prevista per divendres 28 de maig a les 20.30 h a la plaça de Dalt, a càrrec de Laura Borràs, presidenta del Parlament de Catalunya. "Ens fa il·lusió que hi sigui, pel suport i la constància que ha demostrat per Litterarum des de fa anys", ha recordat Gemma Sastre.

De tots els territoris de parla catalana
Entre la programació destaca l'espectacle Salpols amb poesia del cantant menorquí Cris Juanico, un recorregut pels contorns de l'illa de Menorca amb cançons pròpies i, especialment per a l’ocasió, amb textos musicats de Vicent Andrés Estellés i Gumersind Riera (Divendres 28 de maig a les 22.30 h a La Llanterna Teatre). I també l'espectacle Poema inacabat, de Produccions de lo Nostro (Dissabte 29 de maig a les 22:30 h a la Llanterna Teatre). El programa també contempla produccions amb segell Terres de l'Ebre. Així, diumenge 30 de maig a les 13.00 h es podrà gaudir de l'espectacle Musicant al rector de Vallfogona, de la cantant tortosina Pili Cugat i del guitarrista Carlos Lupprian, amb textos de Francesc Vicent Garcia. També cal subratllat altres espectacles vinguts de tots els territoris de parla catalana dedicats a l'escriptor i jutge Joan Perucho, el poeta Gabriel Ferrater o la pintora i poeta Felícia Fuster, de qui enguany se celebra el centenari del seu naixement.

En aquesta edició de Litterarum s'han programat dotze espectacles (tres dels quals infantils), tres ponències i trenta-dues presentacions de llibres, just a tocar de la carpa de la Fira del Llibre Ebrenc de la plaça de Dalt. "Litterarum i la Fira del Llibre es plantejaven com dos certàmens paral·lels i ara els hem fusionat. La Fira esdevindrà un dels eixos centrals de Litterarum", ha destacat Montse Pineda, regidora de cultura a l'Ajuntament de Móra d'Ebre. Així, la fira del llibre tindrà 150 m2 amb més de 2.000 llibres per triar i remenar impulsada per la Llibreria Bassa, la Llibreria la 2 de Viladrich, l'Espai Cultural Guaix, la Llibreria El Núvol i l’Institut Ramon Muntaner. El dissabte 29, s'hi celebrarà per exemple, la taula rodona titulada La diversitat en la literatura, a càrrec de Laia Viñas i Pol Guasch. Les Closques, Premi Documenta 2020 (Laia Viñas, Xerta, 1997), i Napalm al cor, Premi Anagrama de Novel·la 2021 (Pol Guasch, Tarragona, 1997), són les primeres novel·les d’aquests dos joves autors que, malgrat tractar temàtiques i emprar estils molt diferents, també tenen punts de trobada.

Litterarum Móra d'Ebre també inclourà l’entrega del XVII Premi de Llibresebrencs.org de relats curts a Internet per a joves ebrencs, els espectacles infantils de Litterarum PETITS i exposicions en diversos punts de la ciutat. Litterarum és un certamen organitzat per l’Ajuntament de Móra d’Ebre, amb la col·laboració del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner, el Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Coordinació Territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre. També compta amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics de la Ribera d’Ebre, la Diputació de Tarragona, la Institució de les Lletres Catalanes i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

Premsa i comunicació
Oriol Gracià Carles /  premsa@litterarum.cat / Tel. 616860758 / www.litterarum.cat